December 2023, številka 542

Pravijo, da kdor bere, živi tisoč življenj, tisti, ki ne bere, pa le eno. Mi, ki se iz meseca v mesec trudimo, da vam pripravimo kar najbolj zanimivo branje, se seveda še kako strinjamo s tem. Hkrati pa se včasih z zaskrbljenostjo sprašujemo, koliko ljudi sploh še da kaj na ta čudoviti rek. Koliko jih še ima voljo, čas in vztrajnost za potapljanje v tuje zgodbe? V tem hitrem tempu, ki ga živimo, v času podrsavanja po ekranu, hitenja od zgodbe do zgodbe? Vedno manj, vemo, a se kljub temu ne vdamo in že snujemo nove zgodbe ter iščemo nove prijeme, kako ljudem približati to prekrasno dejavnost, ki se ji reče branje.
Vam, ki v rokah držite tokratno številko Radarja, pa seveda hvala za vaš čas, voljo, zbranost in zvestobo.

Uredništvo

VSEBINA ŠTEVILKE:

 Nikolaj N. Golia: WALTER DURANTY, NAJVEČJI LAŽNIVEC MED NOVINARJI 

»Poosebljenje zla v novinarstvu.« »Začetnik lažnih novic.« »Največji lažnivec med vsemi novinarji.« »Modna prostitutka v službi komunistov.«

To so sila nenavadni izrazi za opis novinarja in moskovskega dopisnika uglednega časopisa New York Times, ki je bil za povrh celo nagrajen s prestižno novinarsko nagrado. Toda Walter Duranty je bil res vse to. Ne samo, da je lagal, Walter Duranty je pravzaprav stal za eno največjih laži 20. stoletja – lažjo, ki je na koncu pripomogla k smrti milijonov ljudi.

 

Gašper Tominc: DALTONOVA TOLPA JE USTRAHOVALA DIVJI ZAHOD 

Peter Seunig: VOJNI ZLOČINEC HERBERT CUKURS 

Peter Seunig: GRADNJA ŽELEZNICE BERLIN–BAGDAD 

Lili Grof: GABOR SZTEHLO IN NJEGOVA REPUBLIKA OTROK, 2. DEL